U prijedorskom „Cromexu“ obučavaju kadar: Za laser uložili 1,6 miliona KM

Laser vrijedan skoro 1,6 miliona maraka u „Cromex“, preduzeće za obradu metala iz Prijedora, stiže već krajem mjeseca. Potvrdio je to Enes Pehlić, direktor firme, i dodao da je riječ o savremenoj mašini za isijecanje pločevina i cijevi.

Ista firma 

– Koliko znam, u okruženju ne postoji sličan laser. I ovaj smo, kao i prethodni, nabavili iz iste firme. Ono što je najbolje jeste da imamo već obučen kadar koji će raditi – kazao je Pehlić.

Pojasnio je da će ovih dana biti završena obuka iz Solidworks programiranja, koju je prošlo šest svršenih srednjoškolaca prijedorske Mašinske škole.

– To su učenici koji su već pokazali znanje i, uz preporuku svog profesora Slobodana Ivkovića, stigli na obuku. Čeka ih radno mjesto ovdje u „Cromexu“ i u jednoj novoj firmi, koja će, uz ulaganja iz Švicarske, početkom jeseni biti otvorena u Kozarcu. Praktično, kao i proteklih godina, sami sebi školujemo kadar – kazao je Pehlić.

Sedam predstavnika 

U drugom dijelu ove obuke, koja se realizira u okviru Projekta „Umrežavanje lokalne metaloprerade za primjenu novih tehnologija i jačanje konkurentnosti“, koji zajednički finansiraju EU i Vlada Njemačke, bit će obučeno i sedam predstavnika firmi koje su i partneri u ovom projektu.

Riječ je o predstavnicima „Cromexa“, firme u kojoj je obuka i organizirana, „Livnice polis“ i Gradske Agencije za ekonomski razvoj „Preda – PD“ iz Prijedora.

zvoze 80 posto

Gotovo 80 posto godišnje proizvodnje „Cromexa“ plasira se na ino tržišta. I to uglavnom Švicarske, Njemačke, Austrije, Italije… Inače, „Cromex“ trenutno zapošljava 46 radnika.Avaz