EU4Business – 16 miliona eura za konkurentniju i inovativniju ekonomiju u BiH

Privatne firme, poljoprivrednici i poduzetnici imat će priliku za još jedan finansijski poticaj zahvaljujući projektu Evropske unije “EU4Business” vrijednom 16,1 miliona eura.

Za direktnu finansijsku podršku firmama predviđeno je 10 miliona eura, od čega 4,5 miliona za izvozno orijentirane sektore, 3 miliona za poljoprivredno-prehrambeni sektor, 1,5 miliona za turizam i 1 milion za poduzetništvo.

Firme će moći aplicirati za podršku putem javnih poziva koji će biti objavljeni na stranici Delegacije EU u BiH. Institucije Bosne i Hercegovine također će dobiti tehničku pomoć u sklopu projekta kako bi razvile mjere podrške za razvoj privatnog sektora.

Ovaj projekat dio je širih napora EU da podrži lokalni ekonomski razvoj u BiH i nadovezat će se na rezultate druga dva projekta EU – “Posjete lokalnim zajednicama” i “Inicijativa za lokalnu vlast”.

“Smatram da lokalnim vlastima uglavnom nedostaje resursa za adekvatne servise za građane i biznis. Ovaj projekat će podržati poslovne ideje mladih profesionalaca putem start-upa i digitalnog poduzetništva. Žene i druge ranjive grupe u ruralnim sredinama također će imati koristi od projekta putem inkluzivnog poduzetništva. Projekat će također pomoći digitalizaciji cijele zemlje”, kazao je šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann kazala je: “Želimo da BiH bude spremna za EU i stoga pružamo pomoć zajednicama i poljoprivrednicima kako bismo ostvarili taj cilj”.

Direktorica Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Brigitte Heuel-Rolf kazala je da je cilj projekat pomoći firmama da budu konkurentnije i inovativnije.

“EU4Business je izvanredna prilika za domaće firme i institucije da apliciraju za dostupne grantove i da se fokusiraju na izvozne mogućnosti i jačanje konkurentnosti i inovativnih pristupa”, kazala je Heuel-Rolf.

Evropska unija finansirala je projekat sa 15 miliona eura a Vlada Njemačke sa 1,1 miliona eura. Trajat će do marta 2022. godine a prevode ga GIZ, UNDP i ILO u suradnji s institucijama BiH. Izvor: europa.ba

Više o projektu EU4Business